Sunday, May 15, 2011

Putina istorie despre...Sibiu

Sibiul a fost cunoscut si sub numele de Cibiniensis/Cibinium in perioada romana, tocmai de aici provenind atat numele orasului Sibiu cat si cel al raului care traverseaza orasul - Cibin.
Prima mentiune a cetatii a fost facuta in 1191 sub numele Cibinium intr-un document ecleziastic de la Vatican. Prima atestare documentara sub denumirea de Hermannstadt dateaza din anul 1223.
In secolul al XIV-lea, Sibiul a fost un mare centru de comert si timp de mai multe secole a fost cea mai importanta cetate germana din Transilvania. Sibiul a fost declarat oras abia in anul 1366. Mestesugarii, locuitori ai acestui oras erau organizaţi in bresle. Conform datelor istorice in 1376 in cetate functionau un numar de 19 bresle.
Tot la Sibiu a fost publicata prima prima carte tiparita in limba romana, si anume in anul 1544 - Catehismul Luteran.
In anul 1692, odata cu cresterea influentei austriece, Sibiul a devenit capitala Transilvaniei. In aceasta perioada de inflorire economica a fost construit si Palatul Brukenthal.
In anul 1788 apare la Sibiu primul ziar (in limba germana) din Transilvania, numit Theatral Wochenblatt.
In anul 1872 s-a construit prima linie de cale ferata, iar in anul 1897 Sibiul a fost electrificat. Tot in aceasta perioada Sibiul devine sediul asociatiei ASTRA si in acest fel un oras foarte important al comunitatii si culturii romanesti.
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial şi mai ales in perioada comunista, populatia saseasca s-a diminuat considerabil prin deportarile ce s-au facut in Siberia si mai tarziu prin emigrarea masiva in Germania.

No comments:

Post a Comment